Rugzakdieet

In 5 stappen JOUW overvolle rugzak lichter en persoonlijker maken

Waar worstel je mee?

Je hebt privé al heel wat watertjes doorzwommen en kan best fier zijn op waar je nu staat. Maar nu is het vooral je job, waarvan je ooit dacht dat het jouw ideale job was, die je eigenlijk al maanden, of misschien wel jaren, zoveel miserie bezorgt, dat het je hele doen en laten beïnvloedt. Want één of meer van deze zaken zijn dagelijkse kost:

 • Je lijdt onder een te grote werkdruk: door veel werk, korte deadlines en/of die vele last-minute veranderingen, plotse brandjes die altijd eerst moeten geblust worden,…
 • de sfeer onder collega’s is niet goed: veel onderlinge frustraties over werkverdeling, verschillende karakters, te weinig engagement, niet naleven van afspraken…
 • de leidinggevende schiet tekort: afspraken niet aftoetsen, weinig bereikbaar voor vragen, onrechtvaardig, wisselende stemming, gebrek aan steun…

En daardoor…

heb je heel veel stress en een overvolle agenda, geraakt je werk nooit af, kan je het werk moeilijk loslaten, geraak je overprikkeld, voel je je niet begrepen/gewaardeerd, slaap je slecht, blijft je hoofd maar doormalen en ondervind je steeds meer fysieke klachten

Je bent absoluut niet de enige en gelukkig kunnen we hier iets aan veranderen.

Voor wie?

Als je hooggevoelig bent, dan heb je meer last van prikkels dan de gemiddelde mens (geluiden, licht, drukte, emoties van anderen,…). Je voelt sneller aan wanneer iemand het moeilijk heeft en wil helpen. Je hebt moeite met je grenzen te trekken, laat staan ze ook effectief aan te geven.

Extern: ja zeggen terwijl je eigenlijk neen wil zeggen, nog op het werk blijven terwijl je eigenlijk al naar huis wil gaan, niet willen afleveren alvorens het volgens jou echt goed genoeg is,…

Intern: blijven piekeren over wat er op de vergadering gebeurd is, wat die collega gezegd heeft, wat die over iemand denkt,…, het maar niet kunnen loslaten

Je bent vrij perfectionistisch en dat is op zich een mooie eigenschap. Maar als je behoefte aan of verlangen naar waardering en je gezien en begrepen willen worden niet voldoende worden ingelost, dan wordt dat je valkuil.

 • je wil alles goed doen
 • je blijft maar overuren maken om alles af te willen krijgen
 • je wil conflicten vermijden (want dan sta je daar met je mond vol tanden… en achteraf: “Had ik maar dit of dat gezegd!”
 • je hebt moeite met hulp vragen (je wil niet storen…)
 • aan wie zou je werk delegeren? Iedereen heeft het al zo druk…
 • en je wil vooral niet dat ze denken dat je het niet aankan of overkomen als ‘slachtoffer’ of ‘dramaqueen’

Resultaat:

Emotionele klachten: neerslachtig, boos, gefrustreerd, schuldgevoelens, opvliegend, niet meer kunnen genieten, apatisch…

Mentale klachten: blijven piekeren, slecht slapen, je laten meeslepen door externe gebeurtenissen, alles overdenken,…

Fysieke klachten: hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, maagklachten, krampen, altijd maar moe…

Hoe de situatie nu ook is… dit hoeft niet zo te blijven!

Wat ga je leren?

 1. Voor jezelf zorgen: bvb. drukte trachten vermijden, tijd nemen om op te laden, op tijd stoppen met werken, opkomen voor jezelf, naar jouw lichaam luisteren…
 2. Neen kunnen zeggen, grenzen leren aangeven: niet teveel werk aannemen, beseffen dat je niet iedereen kan helpen, weten welke jouw eigen verantwoordelijkheden zijn en welke die van anderen, de belangrijke zaken scheiden van bijkomstigheden, werk afleveren dat ‘goed genoeg’ is, binnen de tijd die ervoor beschikbaar is.
 3. Zelfzekerheid, zelfliefde, zelfwaarde = de waarderingin jezelf zoeken (niet verlangen van anderen), dit is genoeg, ik ben genoeg, ik mag neen zeggen, ik waardeer mezelf en ik laat me niet beïnvloeden door wat anderen zeggen. Ik zie mezelf graag en we hebben het best fijn samen.

Dit krijg je ervoor in de plaats:

 • Je voelt weer dat je zinvol werk doet waar je voldoening uit haalt en waar je volledig je ei in kwijt kan.
 • Wanneer er iets niet loopt zoals gewenst, durf je hier je collega’s en/of leidinggevende over aanspreken, zodat je weer verder kan en het niet langer hoeft aan te slepen dan nodig.
 • Je kan je werkdag tijdig en met een gerust gemoed afsluiten tot de volgende werkdag.
 • Je voelt je fysiek beter en hebt daardoor weer meer energie om tot het einde van de dag de dingen te kunnen doen die je wenst te doen.
 • Je voelt je mentaal beter en ervaart meer rust in het hoofd, waardoor je ook beter kan slapen.
 • Je voelt je emotioneel beter en daardoor kan je weer meer genieten van de kleine dingen.
 • Je kan jezelf beter uitdrukken en het tijdig aangeven wanneer je grenzen dreigen overschreden te worden.
 • Je creëert meer tijd voor andere zaken op privé-vlak: je kinderen, hobby’s, je relatie, alles wat je naast het werk nog belangrijk vindt.
 • Je neemt op tijd een momentje voor jezelf en dat voelt helemaal ok.

Hoe?

Het rugzakdieet is een heel diepgaand, lang nawerkend traject, waarbij je gesteund, begrepen en liefdevol vooruitgeduwd wordt, om eindelijk die verandering te creëren waar je al zo lang naar verlangt. Het resultaat hangt af van de inspanningen die je er zelf in steekt. Hoe graag wil je dit?

Op 3 maanden kunnen er echt mooie dingen gebeuren.

Al wandelend, in de natuur, gaan we samen op zoek naar de weg die bij jou past. Deze tocht starten we met een zware rugzak (figuurlijk) en gaandeweg zal je merken dat het gewicht ervan afneemt en dat jij tegelijkertijd ontdekt wie jij in de kern écht bent. Ik daag je uit met fysieke en creatieve oefeningen, waarin we uit het verhaal komen en echt diepgaand gaan voelen wat er bij jou past (van hoofd naar hart).

We doen dit in deze volgorde (metaforisch):

Stap 1 Rugzak afzetten:
rust creëren – het is ok om even niet ok te zijn

Stap 2 Rugzak leegschudden:
pijn onder ogen zien – Wat precies heeft het zo zwaar gemaakt?

Stap 3 Inhoud sorteren:
pijn grondiger onderzoeken – Hoe erg is het eigenlijk allemaal écht?

Stap 4 Kleinere tas vullen:
Wat hoort echt bij jou? Wat laten we er uit?

Stap 5 Gebruiksaanwijzing nieuwe sporttas
‘mijn nieuwe ik’ -> nieuwe aanpak implementeren + hoe vasthouden?

Stap 6 Ervaringen met je nieuwe sporttas
Feedback & finetunen

Praktisch

Traject van 3 maanden

WAT HOUDT HET ALLEMAAL IN:

 • 6 sessies van 1,5u:
  • 5 sessies wandelcoaching met creatieve opdrachten, in een park of bos
  • telkens max 2 weken tussen 2 sessies
  • 6de sessie = evaluatiesessie, op het einde van de 3 maanden. Dit kan eventueel samen met andere mensen, die hetzelfde traject doorlopen hebben
 • 3 online sessies of chatsessies naar keuze, van 30min, waarin je dringende vragen kan stellen of op een moment dat je écht op iets vastloopt
 • voor elke wandelsessie een voorbereidend werkblad met de inleiding op een nieuw thema en vragen die je een vernieuwende en/of verruimende kijk geven op jouw persoonlijke situatie. Hierna kunnen we écht het maximale te halen uit de wandelsessies.
 • na elke wandelsessie een verankeringswerkblad, om alles nog eens kort op een rijtje te zetten en waarbij ik je eventueel enkele extra uitdagingen meegeef. Herhaling werkt.

Datum: samen te bepalen. Zorg ervoor dat je gedurende 3 maanden extra aandacht op jezelf kan zetten en je elke 2 weken zeker een halve dag vrij kan houden. Zo zal je het maximale uit dit traject halen.

Plaats: de wandelsessie gaan door in de buurt van Merelbeke. De exacte locatie is bespreekbaar en kan ook variëren naar voorkeur.

Prijs: € 795 in 1 keer of 3 keer € 265

Getriggerd? Zou ik ook zijn in jouw situatie 😉

Contacteer mij, dan plannen we samen een verkennend gesprek. We nemen we samen alles nog eens door en ik laat jou, aan de hand van jouw verhaal, weten of dit traject echt bij jou past en of we ook onder elkaar een ‘match’ hebben.

PS. Doe dit alleen als je je huidige situatie écht wil veranderen en bereid bent om ongemakkelijke stappen te zetten! Je riskeert dat je jezelf en je plezier terugvinden serieus gaat nemen, en ja, dat je ontdekt dat dat haalbaar is!

Wat anderen ervan vonden:

Op een dieptepunt in mijn leven hield je mij met onze gesprekken een spiegel voor.
Je leerde mij terug voor mezelf kiezen, en duidelijke grenzen trekken.
Ik heb eindelijk het gevoel dat ik terug mijn leven onder controle
heb.
Cindy Geers

Een super goeie coach.
Ellen heeft mij echt geholpen door mijn moeilijke periode. Geeft goeie tips en raad om het anders aan te pakken. Het negatieve omzetten in het positieve. De aanpak door wandelsessies te , is zalig ! Door werkbladen mee te geven om jezelf te doen nadenken, beter te leren kennen, wie wil je zijn. Het was een schitterend traject dat ik samen met haar heb mogen doorlopen.
Ik kan ze iedereen aanraden.

Sophie Evertsz Montenegro