Coaching voor diepvoelende doorbijters

Ben jij een doorbijter?

 

Ik heb het al zo dikwijls gehad over 'doorbijters'. Maar over wie heb ik het dan eigenlijk precies? 

Wel...

Ik kan om te beginnen zeggen dat het straffe mensen zijn, met mooie, krachtige eigenschappen. En op hun best zijn ze eigenlijk een onvervangbare meerwaarde om mee in jouw team te hebben of algemeen in jouw buurt te hebben. Ze zijn een motivator, steun en toeverlaat en gaan je helpen ervoor te gaan als iets echt de moeite waard is voor jou.

 

Anderzijds is hun valkuil groot, als ze niet hun grenzen in het oog houden, bewaken en aangeven... Ze durven namelijk al eens te lang, te hard doorbijten en dan zien die straffe eigenschappen er op een gegeven moment iets minder mooi uit...

 

Hieronder wordt dit snel duidelijk:

Vastberadenheid:

Doorbijters zijn vastbesloten om hun doelen te bereiken, zelfs als ze obstakels tegenkomen. Ze laten zich niet snel ontmoedigen en blijven gefocust op hun doel.

Doorzettingsvermogen:

Ze zijn bereid om door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt. Ze geven niet op bij de eerste tegenslag, maar blijven volharden tot ze succes behalen.

Flexibiliteit:

Hoewel doorbijters vastberaden zijn, zijn ze ook flexibel en bereid om hun aanpak aan te passen als dat nodig is. Ze zijn niet star in hun denken en kunnen zich aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Zelfdiscipline:

Doorbijters hebben een sterke discipline en kunnen zichzelf motiveren om te blijven werken aan hun doelen, zelfs als er geen directe beloning is.

Optimisme:

Ze behouden een positieve mindset, zelfs in moeilijke tijden. Ze geloven in zichzelf en in hun vermogen om obstakels te overwinnen en succes te behalen.

Volharding:

Ze geven niet op bij de eerste tegenslag, maar blijven volharden tot ze succes behalen.

 

 

Langs de andere kant is het heel belangrijk om zich bewust te zijn van de valkuilen van deze straffe eigenschappen...

Obsessieve focus:

Ze kunnen zo gefocust zijn op het bereiken van hun doelen dat ze andere belangrijke aspecten van hun leven negeren, zoals gezondheid, relaties of rust.

Onrealistische verwachtingen:

Ze stellen zichzelf vaak onrealistisch hoge doelen en verwachten dat ze deze zonder pauzes of rust kunnen bereiken.

Ontkenning van vermoeidheid:

Ze negeren vaak tekenen van vermoeidheid of overbelasting en blijven doorgaan, zelfs als hun lichaam en geest uitgeput zijn.

Moeilijkheden met ontspannen:

Ze vinden het moeilijk om te ontspannen of te pauzeren omdat ze zich schuldig voelen of denken dat ze tijd verspillen als ze niet actief bezig zijn met het nastreven van hun doelen.

Verwaarlozing van zelfzorg:

Ze besteden vaak te weinig aandacht aan hun eigen behoeften, zoals gezond eten, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging, omdat ze denken dat dit hen afleidt van hun doelen.

Gebrek aan balans:

 

Ze hebben moeite om een evenwicht te vinden tussen werk, rust en plezier, waardoor ze vatbaar zijn voor burn-out, stress of andere gezondheidsproblemen.

 

 

Bij deze stel ik graag nog eens mijn beginvraag:

Ben jij ook een 'doorbijter'? Herken je jezelf een beetje in de straffe (en misschien ook de valkuil-) eigenschappen?

 

Dan is het belangrijk om je heel bewust te zijn van die mooie eigenschappen en nog meer om het goed in de gaten te houden wanneer je in de valkuil terecht komt. Tijdig schakelen is heel belangrijk, voor jouw gezondheid!

 

  • Stel voor jezelf realistische doelen. Voor wie zou je je extra moeten haasten? Wat ga je doen als je dat doel eerder bereikt? De kans zit er dik in dat je dan weer naar een volgend doel gaat streven... Wanneer is het goed genoeg?

 

  • Mooi mens, je bent het dubbel en dik waard om ook eens afstand te nemen en voldoende tijd om op te laden

 

  • Optimisme is een super mooie eigenschap, maar het is niet meer dan normaal dat dit af en toe gewoon niet lukt. Je zou jezelf en anderen alleen maar voor de gek houden als je op heel moeilijke momenten alsnog het zonnetje in huis wil zijn. Laat emoties toe. Dat is écht ok. Het maakt je onder ons gezegd, eigenlijk nog mooier ;-) .

 

  • Verder ben je het ook waard om tijdig aan te geven wanneer jouw flexibiliteit zijn grens bereikt heeft. Je bent al sterk, maar je blijft ook mens. Eerlijk jouw grenzen aangeven wordt geapprecieerd. Dat geeft duidelijkheid voor iedereen. 

 

Wie het er niet mee eens zou zijn of jou dit kwalijk zou nemen, die ben je misschien wel beter kwijt dan rijk...

 

Warme groeten

Ellen

 

PS. Sluit je graag nog eens aan bij een wandeling in kleine groep, een verdiepende oefening, een goeie babbel en een theetje?

Volgende wandeling gaat door op woensdag 3 april.

Meer info: klik op de foto.


PPS. Toch liever een één op één vertrouwelijk gesprek? Dan kan je starten met een gratis kennismaking, wandelend of online.

Meer info over de mogelijkheden vind je  hier

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK/WANDELING

 

Door Ellen De Kimpe

Met Waypoint wil ik als wandelcoach diepvoelende, zorgzame doorbijters, die vast zittenterug naar hun gevoel/hun hart leren luisteren, tijdens het terug zin zoeken in hun job en op weg naar een lichter, maar waardevol leven, met meer plezier, meer zelfzekerheid en de nodige rust en ontspanning.~

facebook  linkedin  youtube  instagram 
Waypoint Coaching
Oudstrijderslaan 24 , 9820 Merelbeke